Hur mycket fel har Peter Englund haft om Ryssland mot bakgrund av kriget i Ukraina?

Sportlaban

Medlem
Reg
12 Feb 2023
Inlägg
392
Peter Englund är ett patrask till människa och han har satsat på fel häst när det gäller kriget i Ukraina, så ett dåligt omdöme kan man nog våga påstå att denna kaxiga lilla tomte till pk-författare har. Här tänkte jag, om jag står ut med att läsa det, dra upp saker som hans tvärsäkra påståenden om hur Putin och Ryssland skulle förlora i Ukraina och hur samtidigt NATO skulle triumfera. Kort sagt iallafall så vill Peter Englund frottera sig med den svenska makten. Flika gärna in själva dumheter som Peter Englund står för.
 
Här är en del för att ta ett exempel. Från Peter Englunds egen blogg. "In i det sista ville man inte tänka att någon skulle kunna vara så galen". Peter Englund kallar Vladimir Putin för "galen". "”Varför skulle Putin vilja rasera sin egen ekonomi?”". Englund skriver det där som om det är andra människor och inte han själv som trott på det där. Rysk ekonomi tuffar i själva verket på ganska bra och förmodligen mycket bättre än den tyska, och Sverige har ett stort problem med inflationen. Peter Englund fortsätter, som om det är USA han menar men det är ju förstås i hans fall Ryssland: "Det är en gammal sanning att stora företag, anrika institutioner, maktägande partier och, inte minst, gamla imperier ofta begår sina största misstag när de hamnat i kris – man börjar gripa efter nya, radikala lösningar för att återvinna styrka och tappade positioner.".....

 
...så när idioten Peter Englund skriver om att Ryssland "begår misstag" efter att man "hamnat i kris" så är det snarare USA och Sverige man ska peka på, så fel av tomten ifråga här.

Peter E fortsätter att prata om "olaglig annektering av Krim". Krim har bara tillhört den ukrainska staten och aldrig den ukrainska nationen, om en sådan någonsin verkligen existerat vid sidan av kosacker och liknande folk som funnits i området. Jag är en empatisk människa och har inga problem alls med att förstå att ryssarna tagit den fullständiga kontrollen över Krim, som varit ryskt sedan sent 1700-tal och dessförinnan som bekant hade varit turkiskt.

Vidare skriver Peter E om "fobisk skräck för västlig inblandning". Går fullständigt att begripa, du Peter. Ryssarna betackar sig för erfarenheter från de olika västmakterna som Frankrike, Storbritannien, USA och Tyskland där i synnerhet USA fortsatt med regimskifte i Ukraina och med sina ambitioner att ställa till med detsamma i Ryssland självt.
 
Peter Englund är verkligen idioten, vilket förvånar. Han verkar ljuga rätt upp och ned. Det här tex: "ukrainarna vurmade i stigande grad för väst". Här låter Peter Englund som Carl Bildt. Vad är det för ena föreställningar?? Som om människorna i väst går omkring och tycker att de lever i nirvana och att naturligtvis alla människor vill leva i likadana samhällen. Samma idiot Peter E skriver om "mer västliga sätt att leva och tänka och göra". Vilka djävla sätt då??? Peter E verkar verkligen inte begripa att drömmarna kan man ha om ett liv i Ryssland av idag och inte här, men det begriper inte den här stollen, eller jodå, men han låtsas inte ens erkänna att det är möjligt.
 
Det här är synnerligen kul. Idioten Peter E skriver om den ryska uppfattningen om "den överreklamerade amerikanska krigsmakten" och jodå, det har visat sig så in i helvete att det är just vad den är. Inte bara det, hela NATO är ganska så svagt. Man har ju förlorat stort i Ukraina. Du tänkte inte att så skulle vara möjligt, va, Peter? Din förlorare där, västerlänning och allt. Ett miffo.
 
Jag läste det där reportaget i DN för ett drygt år sedan, om striderna i Bakhmut m m, om ryssarnas påstådda "human wave"-taktik som skule ha lett till enorma förluster för dem, om ukrainska soldater som kommenterade "vi blir nästan trötta på att döda dem när de kommer så många, men vi måste ju" (underförstått så var det lika enkelt att skjuta av eller på annat sätt döda ryssarna som att spraya mot mygg påsommare), om det heroiska Ukraina där alla är enade som en man mot ryssen osv. Det var flyhänt formulerat och skrivet för att ge intryck av att han själv hade varit alldeles i närheten av de frontavsnitt där det hände och dessutom hade talat med pålitliga förstahandsvittnen, men när man tittade närmare på texten så stod det klart att väldigt mycket handlade om hörsägner, överdrifter och/eller eller medveten propaganda, både från de ukrainska soldater han hade pratat med och från Englund själv.

Jag har lång vana vid att handskas med historiska texter - både originalkällor, äldre krönikor osv och moderna böcker om historia osv - på ett kritiskt sätt, att söka efter vilka belägg de egentligen har för vad de säger, vilka narrativ de jobbar med osv, och med det kunnandet i bagaget var det inte så svårt att se luckorna i Englunds reportage. Han är ýtligt sett hantverksskicklig men det var verkligen unget bra reportage. Jag betraktar det som ett beställningsjobb, ett gig åt Bonniers, och han kunde säkerligen kvittera ut minst en halv miljon kronor i honorar/vinst på det. Att Bakhmut föll bara några månader senare förvånade mig inte alls, jag insåg redan i mars 2023 att staden skulle komma att tillfalla Ryssland, precis som Avdeyevka nu har gjort och Kupjansk och Chasiv Yar troligen kommer att göra senare i vår.

Annars uppskattar jag en hel del av Englunds böcker, både om 1600-talet och om första världskriget, men där har han normalt inte behlvt ta hänsyn till ett starkt politiskt propagandatryck i en aktuell fråga, som var fallet med det här DN-reportaget. Han är verkligen inte den ende historiker som har lånat sig till propaganda under det här kriget, Timothy Snyder är ett annat exempel.
 
Ja vem gillade inte den här mannens sätt att skriva och jag behåller Poltava som jag fick i julklapp 1988. Men nu kan han dra åt helvete, jag önskar honom all möjlig olycka. Sverige är ett ruttet land och Peter Englund är en rutten person visar det ju sig. Så njut av dina pengar och din position, Peter. Peter Den Lille, för du förtjänar inte det här. Du har säkert också svenska folkets stöd även om de inte förstår varför. Svenska folket gillar ju Joe Biden och Greta Thunberg också så det är klart att även du förblir populär. Ja just det, jag har snappat upp att du är klimat-troende också. Du skriver iallafall så. Din mupp.
 
Topp